//Verslag 50 jaar HTIB

Verslag 50 jaar HTIB

Het eerste deel van de viering is achter ons. Op naar deel twee!

Op 1 juni trapten we af met een besloten gesprek en diner met Turks-Nederlandse volksvertegenwoordigers, actieve of voormalige Kamerleden en bewindslieden.

Tijdens deze bijeenkomst in HTIB gingen (voormalig) volksvertegenwoordigers onder leiding van Emine Bozkurt met elkaar in gesprek die op de een of andere manier met deze migratiegeschiedenis van doen hebben. Door de migratie van ouders of grootouders bijvoorbeeld, of omdat ze zelf naar Nederland gevlucht zijn of kwamen om te studeren. Zij hebben stilgestaan bij het verleden, heden en hebben een blik op de toekomst geworpen. Onder de aanwezigen waren o.a. Günay Uslu, Songül Mutluer, Selçuk Öztürk en Fatma Koşer Kaya en Hamit  Karakuş, Metin Çelik eb Coşkun Çoruz


Op 7 juni vierden we de 50e verjaardag van HTIB en tevens het 60e Turkse migratie jubileum met een concert in de Meervaart.

Het uitverkochte Meervaart Theater werd feestelijk geopend met speeches van o.a. documentairemaker en journalist Sinan Can en wethouder Rutger Groot Wassink. Met maar liefst 40 muzikanten en solisten van verschillende generaties en achtergronden werd het publiek meegenomen op reis langs het Middellandse zeegebied. Meral Polat Trio, Ezgi Köroğlu en de sopraan Aylin Sezer waren enkele van deze namen die plaatsnamen op het podium.

Liederen in het Turks, Koerdisch, Armeens, Grieks, Italiaans, Arabisch en Nederlands kwamen voorbij. De avond werd zelfs afgesloten met een traditionele Halay dans op het podium waar het publiek aan meedeed.

Onder artistieke leiding van Selim Doğru.

Naast het concert kon het publiek ook genieten van een deel van de tentoonstelling 60 JAAR TURKSE MIGRATIE & 50 JAAR HTIB. Deze bijzondere rondreizende tentoonstelling plaatst een nieuwe portretserie in dialoog met archiefbeelden die reflecteren op 60 jaar migratie uit Turkije en 50 jaar HTIB. De HTIB-tentoonstelling presenteert een visuele geschiedenis van de organisatie op basis van tot nu toe onbekend archiefmateriaal uit o.a. HTIB zelf en het Internationale Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG). De tentoonstelling belicht de belangrijke rol van HTIB binnen de beweging voor gelijke rechten, emancipatie en vrijheid voor migranten uit Turkije en andere delen van de wereld.

De portretserie gefotografeerd  door Yasemin Demirözcan laat over een periode van 60 jaar het verhaal zien van 3 generaties Turkse Nederlanders. De portretten zijn van de eerste generatie gastarbeiders, de pioniers, hun kinderen en hun kleinkinderen. Allen hebben een positieve bijdrage gehad op de samenleving, personen die zich hebben ingezet voor mensenrechten, vrouwenrechten, onderwijs en vrijheid van meningsuiting, in diverse sectoren, advocatuur, politiek, journalistiek, kunst & cultuur en nog veel meer.


Afgelopen vrijdag sloten we het eerste deel af met een feestelijke receptie, buiten expositie en een panelgesprek bij HTIB.

De receptie werd geopend door wethouder Touria Meliani, waarna diverse schrijvers en vertalers onder leiding van journalist Suzan Yücel met elkaar in gesprek gingen over Dubbel Erfgoed: Identiteit in Beweging. In het panelgesprek zaten o.a. Saban Ol, Erdal Balcı, Erhan Gürer en Hamide Doğan.

Na het gesprek had het publiek de gelegenheid de buitenexpositie te bekijken op het Weteringplantsoen. Deze is nog te zien t/m 18 juni.