/HTIB 50 Jaar

HTIB 50 Jaar

  1. VOORWOORD VOORZITTER HTIB MUSTAFA AYRANCI + PORTRET

volgt nog

  1. INLEIDING: OVER HTIB EN MIGRATIE VIERING 60 JAAR

Viering ter ere van 60 jaar Turkse migratie & 50 jaar HTIB, een mijlpaal in de Nederlandse geschiedenis

Op 19 augustus 2024 vieren we een bijzondere mijlpaal: 60 jaar geleden werd het verdrag tussen Nederland en Turkije getekend, waarmee de Turkse arbeidsmigratie naar Nederland officieel werd geregeld. Dit historische moment markeert de start van een nieuwe fase in de Nederlands-Turkse betrekkingen.

In 1960 telde Nederland slechts 22 Turken, Turken die kwamen om geld te sparen en uiteindelijk terug te keren naar Turkije, niet beseffende dat de meeste van hen zich in Nederland zouden wortelen om nooit meer terug te keren. Vandaag de dag telt Nederland bijna een half miljoen Turken, de grootste minderheidsgroep in Nederland. Hoewel de meerderheid van deze groep de Turkse etniciteit heeft, is er binnen deze groep ook een aanzienlijk aantal Koerden, Armeniërs, Assyriërs, Arabieren en andere etnische minderheden uit Turkije.

50 jaar HTIB, De Vereniging van Arbeiders uit Turkije in Nederland

Tien jaar later, op 7 juni 1974 kwamen een handjevol humanistische en socialistische arbeiders en politieke vluchtelingen uit Turkije bij elkaar en richtten de eerste Nederlands Turkse Arbeidersvereniging op, HTIB. De vereniging vormde een belangrijke brugfunctie tussen de migranten en de Nederlandse samenleving. Het werd een beweging die streed voor gelijke rechten, vrouwenemancipatie, vrije woord, vrijheid van religie en tegen homofobie.

In de loop der jaren groeide de vereniging en opende meerdere vestigingen. Terwijl ze werkte aan de concrete problematiek van de migrant, zette zij zich ook in voor de politieke vluchtelingen uit Turkije die na de staatsgrepen van 1971 en 1980. Ook organiseerde zij diverse culturele activiteiten en werd het een frisse wind voor kunstenaars en denkers uit Turkije.

Viering

Om deze dubbele jubilea te vieren, organiseert HTIB een reeks activiteiten in Amsterdam en andere steden.

De organisatie wil daarmee de voornamelijk negatieve beeldvorming omzetten en de nadruk leggen op de juist positieve ontwikkelingen van Turken in Nederland. Ze viert dit o.a. met literaire ontmoetingen tussen schrijvers en vertalers met o.a. Sinan Çankaya en Murat Isik, theatervoorstellingen van o.a. Dilan Yurdakul en Sadettin Kirmiziyüz, panelgesprekken tussen de oude en nieuwe generatie Turks-Nederlandse theatermakers, een documentaire vertoning die ter ere van het 50 jarig  bestaan van HTIB wordt gemaakt door o.a. documentairemaker Selli Altunterim i.s.m. journalist/presentator Sinan Can en documentairemaker Gülsah Dogan, een fototentoonstelling met portretten van 3 generaties geschoten door jonge talent Yasemin Demirözcan  en gecureerd door Yasemin Bagci.

  1. AGENDA

AMSTERDAM

7 juni 2024

Openingsconcert met o.a. Meral Polat Trio o.l.v. Selim Dogru

Meral Polat Trio neemt je mee op een reis langs hedendaagse Anatolische folk, Koerdische klanken en de wortels van de blues. Aards, hoopvol en zielsnijdend. Met gedichten uit de poëtische nalatenschap van Meral’s vader Ali İhsan Polat, onderneemt het trio een zoektocht en vertolken ze de liefde, vitaliteit en melancholie van het hart. Ez Kî Me (wie ben ik) vertelt universele verhalen die een nieuwe betekenis krijgen.

tekst en foto andere solisten volgen

Locatie: Theater Meervaart

Presentatie door Funda Müjde

Entree: gratis

Tijd: 20.00 – 22.00 uur

Meer info: www.meervaart.nl

 14 juni 2024

50 jaar HITB receptie

Locatie: HITB hoofdkantoor

Tijd: 17.00 – 20.30 uur

Opening door Touria Meliani.

Panelgesprek met diverse schrijvers/vertalers: o.a. Erdal Balci, Erhan Guler en Saban Ol.

Tekst panelleden + foto’s volgen

Gemodereerddoor Suzan Yücel

Thema: 2 talen, 2 werelden en 2 landen.

Entree: gratis

17 oktober 2024

I.s.m De Balie: Een literaire meetup over 60 jaar Turkse migratie meto.a. Sinan Çankaya en Murat Işık

Sinan Çankaya is schrijver en cultureel antropoloog

Sinan is gepromoveerd op een onderzoek naar diversiteit binnen de politieorganisatie (Buiten veiliger dan binnen, 2011). Daarna deed hij onderzoek naar etnisch profileren (De controle van marsmannetjes en ander schorriemorrie, 2012). Ook schreef hij maandelijks voor De Correspondent. Momenteel werkt Çankaya als universitair docent aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij won de E. du Perronprijs, de Jan Hanlo Essayprijs en De Sociologische Bril voor Mijn ontelbare identiteiten (2020).

Murat Isik

Murat Isik is schrijver. Met zijn tweede roman Wees onzichtbaar (2017) won hij de Libris Literatuur Prijs 2018, de Boekhandelsprijs 2018 en de Inktaap 2019. Het boek werd daarnaast verkozen tot NRC Boek van het Jaar in 2017. Het vervolg op deze roman, In de mist van Golden Gate Park, verscheen in 2024. In 2019 schreef Isik het Boekenweekessay Mijn Moeders Strijd, dat in 2020 in een uitgebreide editie verscheen. In 2012 debuteerde hij met de roman Verloren grond. Hiervoor ontving Isik de Bronzen Uil Publieksprijs. Zijn werk is vertaald in het Duits, Zweeds en Turks.Isik studeerde rechtsgeleerdheid aan de UvA en San Francisco State University en werkte veertien jaar als jurist. Sinds 2017 schrijft hij fulltime.

Fotograaf: Mark Uyl

Locatie: De Balie

Tijd: 20.00 – 22.00 uur

Entree: 18,- (10,- voor HTIB leden)

Gemodereerd door Abdelkader Benali

Thema: de sprekers gaan in gesprek over de identiteit van de Turkse migrant en migrantenkinderen? Wat voor invloed heeft de migratiegeschiedenis gehad op hun werk?

Meer info: www.debalie.nl

PODIUM MOZAÏEK

4 dagen lang organiseren we i.s.m. Podium Mozaïek: 60 jaar Turkse migratie!

Kijk voor meer informatie op: www.podiummozaiek.nl

14 november 2024

Opening fototentoonstelling  60 JAAR TURKSE MIGRATIE, 3 GENERATIES + Q&A

Fotograaf: Yasemin Demirozcan

Yasemin Demirözcan (2000) is an emerging photographer whose artistry is fueled by a deep understanding of human connections and social dynamics, rooting from her background in sociology. Firmly convinced of photography’s ability to bridge gaps and evoke a sense of recognition, she seeks to spark meaningful conversations and explore the complexities of the human experience through her work.

Curator: Yasemin Bagci.

Yasemin is onderzoeker en een professional in de culturele sector, met een achtergrond als beeldend kunstenaar en archeoloog, ontwikkelt zij voornamelijk tentoonstellingen, boeken en documentaires over onbekende verhalen. Ze koestert het samenwerkingsproces bij deze projecten en combineert daarbij archiefonderzoek, mondelinge geschiedenis, kleurrijke ontwerpen en muziek. Yasemin kwam naar Nederland met een studiebeurs van de Universiteit Leiden en heeft sindsdien gewerkt o.a. voor FOAM, het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid, Het Knooppunt Oral History en de Manifesta Biënnale.

Tijd: 18.00 – 19.30 uur incl. nagesprek gemodereerd door Dounia Jari

Entree: Gratis toegang.

Een rondreizende fototentoonstelling: portretten van zowel de oude als de nieuwe generatie Turkse Nederlanders en archieffoto’s van HTIB en het Internationale Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) over de migratiegeschiedenis van Turkse gemeenschappen in Nederland

* Mogelijkheid om te dineren in restaurant

14 november 2024

Documentaire vertoning + Q&A:  50 jaar HTIB: Tussen ideologie en vervlogen idealen.

Gemodereerddoor Chris Keulemans.

Tijd: 20.30 – 22.30 uur

Entree: Gratis toegang

Voor het 50-jarige bestaan van HTIB komt een verhalende en filmische documentaire over de geschiedenis van HTIB en de betekenis ervan voor Nederland.

Deze film zal een goed beeld schetsen van een bijzondere beweging die sinds haar oprichting strijdt tegen discriminatie en racisme, voor gelijke rechten en democratie. In de film zullen bijzondere en persoonlijke verhalen van aanhangers uit alle delen van Nederland, hun idealen, de teleurstellingen maar ook de trots over de behaalde overwinningen besproken worden.

Credits:

Regie: Nilüfer Öder

Research: Tan Tunali

Archief: Mehmet Esat Ince

Eindredacteur: Selli Altunterim

Producent: Dutch Angle. TV

Adviseurs: Sinan Can en Gülsah Dogan

15 november 2024

Theatervoorstelling ‘Alter’ van Dilan Yurdakul

Tijd: 20.30 – 21.30 uur

Entree: tussen 11,00- 19.00 EUR

Na de veelgeprezen solo ‘Door de schaduw heen’ maakt Dilan nu Alter: een muzikale migratiereis, over wonden die migratie achterlaat, waarover niet wordt gesproken. In Alter staat de fragmentatie die migratie teweegbrengt centraal. Via bijeengeraapte brokstukken en herinneringen reconstrueert Dilan Yurdakul haar familieverhaal. Wat hebben opa en oma ervaren toen ze naar Nederland vertrokken in de hoop op een (financieel) beter bestaan? Wat heeft hun dochter, Dilans moeder, uiteindelijk meegekregen van de projectie van ‘het moeten lukken’? En wat betekent Turkije en Turks zijn nu voor Dilan?

16 november 2024

Theatervoorstelling Sadettin Kirmiziyüz incl. panelgesprek

Tijd: 20.30 – 22.00

Entree: gratis

Sadettin Kırmızıyüz (Zutphen, 1982) studeerde in 2007 af als acteur af aan de Toneelacademie Maastricht. Na zijn afstuderen was hij werkzaam bij verschillende theatergezelschappen maar begon hij ook zijn eigen voorstellingen te spelen.

Sinds 2010 is hij artistiek leider van SADETTIN K (voorheen Trouble Man) en maakt hij onder die vlag voorstellingen. Het werk van Sadettin kenmerkt zich door een sterk autobiografisch en documentair karakter: hij put uit zijn persoonlijke leven en ervaringen om voorstellingen te maken waarin identiteit, migratie, discriminatie, politiek en de geschiedenis van zowel Nederland als de wereld een rol spelen en persoonlijke en universele thema’s zich met elkaar vermengen. Zijn voorstellingen zijn vaak verhalende monologen, veelal ondersteund door (live)muziek.

Sadettin neemt je mee in de totstandkoming van zijn werk, aan de hand van scènes uit zijn voorstellingen, het proces daaromheen en een deel uit zijn nieuwste voorstelling Return of the King.

Fotograaf: Aisha Zeijpveld

Panelgesprek met diverse oude en nieuwe generatie Turkse Nederlandse theatermakers. Wat is de rol van migratie geweest in het werk van de makers? Speelt afkomst altijd een rol in hun werk?

Met o.a. Celil Toksöz, Meral Polat, Ayşegül Karaca, Sidar Toksöz & Ferhat Kaplan.

Gemodereerd doorBart Top.

AMSTERDAM MUSEUM

In 2024 is een deel van de portretfoto’s en archiefmateriaal van HTIB te zien als onderdeel van de tentoonstelling Vrouwen van Amsterdam, een ode. In 2025 zal een deel van de tentoonstelling onderdeel uitmaken van de tentoonstelling rondom Marokkaanse migratie en de viering van 750 jaar Amsterdam.