//Voor en na de couppoging van 15 juli: wat gebeurde er in Turkije?

Voor en na de couppoging van 15 juli: wat gebeurde er in Turkije?

Informatiebijeenkomst

Locatie: HTIB, Eerste Weteringsplantsoen 2C, 1017 SJ Amsterdam

Datum en tijd: zondag 2 oktober 2016 om 14:00 uur

 

De couppoging die op 15 juli 2016 in Turkije plaatsvond, heeft veel losgemaakt en roept veel vragen op. Om een helder beeld te krijgen van de situatie voor, tijdens en na de coupepoging zullen twee experts hun licht laten schijnen op de tumultueuze omstandigheden. Het zijn de journalisten/schrijvers Hayko Bağdatlı en İsmail Saymaz, die beiden werkzaam zijn in Turkije.

De twee islamitische groepen onder aanvoering van Fethullah Gülen en Tayyip Erdogan waren eerst bondgenoten binnen de AKP. Hoe werden beide moslimbroeders elkaars aardsvijanden?

Hayko Bağdatlı en İsmail Saymaz zullen ingaan op de situatie achter de schermen van de couppoging, de afwachtende houding van de Verenigde Staten en Europa, de vermeende enscenering van de coup door Erdogan, de rol van de Gülenisten binnen het leger en de houding van de Kemalisten, nationalisten, Koerden en linkse groeperingen. Naast een analyse van de huidige situatie, zullen de experts ook de toekomst van Turkije behandelen. Hoe zal president Erdogan in een nieuwe constellatie zijn versterkte positie vormgeven? Er liggen daarnaast een aantal gevaren op de loer de verdeeldheid van de oppositiepartijen, een mogelijke burgeroorlog en de explosieve omstandigheden binnen Turkije zelf (Koerden) en binnen de regio (Syrië).

De huidige situatie én de nabije toekomst van Turkije zullen dus centraal staan tijdens deze informatieve bijeenkomst, waarvoor we u van harte uitnodigen.