//Lezing met Erdal Balci & Froukje Santing

Lezing met Erdal Balci & Froukje Santing

Namens HTIB nodig ik u uit voor een bijeenkomt op vrijdag 19 mei 2017 om 19:00 uur over de huidige situatie in Turkije.

Tijdens deze bijeenkomst zullen schrijver/columnist Erdal Balci en journalist/publicist Froukje Santing hun licht laten schijnen over de ontwikkelingen in Turkije.

Wat de uitkomst van het Turkse referendum van 16 april ook zal zijn, voor president Erdogan is het slechts een tussenstap in de uitbreiding van zijn conservatief-nationalistische macht. Sinds hij de AK-partij oprichtte aan het begin van deze eeuw zijn de Turken meer en meer uit elkaar gedreven en gedwongen te kiezen: voor Erdogan of tegen. Die tweedeling loopt dwars door de samenleving, families en vriendschappen heen en is voelbaar tot
in het buitenland dus ook bij de Turkse gemeenschap in Nederland. Dat werd zichtbaar tijdens de couppoging in de zomer van 2016 en tijdens de diplomatieke rel tussen Nederland en Turkije in maart 2017.

In het boek Vechtscheiding beschrijven Erdal Balci en Froukje Santing de oorzaken van de tweedeling. Ze analyseren hoe de heimwee naar het Ottomaanse verleden het wint van de westerse oriëntatie en ze besteden ruim aandacht aan de Turks-Nederlandse gemeenschap en de Nederlandse betrekkingen met Turkije.

Erdal Balci (1969) is journalist en schrijver.
Begin jaren tachtig verhuisde het gezin Balci vanuit Turkije
naar Utrecht. Nadat hij daar de School voor Journalistiek
had afgerond, werkte Balci onder andere
voor Contrast, Vrij Nederland en Nieuwe Revu. In
1998 werd hij correspondent in Turkije voor dagblad
Trouw. Na zestien jaar keerde hij terug naar Utrecht.
De Domstad vormt het decor van zijn roman Simonnehh
en mijn tweelingbroer. Erdal Balci heeft een
tweewekelijkse column in de Volkskrant

Froukje Santing (1956) verbleef zeventien jaar in Turkije, als correspondent voor o.a. NRC Handelsblad en het Radio 1 Journaal. Daarna studeerde ze: eerst de BA-studie bachelor Wereldreligies (met islamstudies als specialisatie) in Leiden en vervolgens der MA-studie ‘Islam in de Moderne Wereld’ aan de UvA, die ze cum laude afrondde. Ze bundelde die kennis met haar lange ervaring als correspondent in Turkije – bijvoorbeeld de opkomst van de politieke islam – en schreef het boek Dwars op de tijdgeest (2012).
Vechtscheiding
Ze werkt nu als journalist, publicist en onderzoeker.. Ze volgt de ontwikkelingen in Turkije – reist er regelmatig heen – en ze houdt zich bezig met de Turkse gemeenschappen in Nederland. Ze was de eerste die aandacht besteedde aan de nieuwe diaspora-strategie van de Turkse overheid die de band tussen Turkse-Nederlanders met het land van hun (voor)ouders van een extra dimensie voorziet.
Haar nieuwe boek, geschreven met Erdal Balci, is getiteld ‘Vechtscheiding: Hoe Erdogan de Turkse Gemeenschap Splijt’ (De Geus, april 2017).

Datum: vrijdag 19 mei 2017
Tijd: 19:00 uur – 22:00 uur
Adres: 1e Weteringsplantsoen 2 C
1017 SJ Amsterdam