//Politiek schouwspel!

Politiek schouwspel!

21-09-2020

Amsterdam

Miljoenennota bespreking:

Politiek schouwspel!

De politieke show ‘’miljoenennota besprekingen’’ die elk jaar op de 3e dinsdag van september wordt gehouden, is voorbij. Met de start van het nieuwe seizoen van het parlement, kondigde de regering het economische- en sociaalbeleid aan dat komend jaar zal worden geïmplementeerd.

Zoals elk jaar, keken wij, als burgers, naar deze show vanaf de tribunes en keken daarbij toe naar hoe onze rechten ons worden ontnomen. Door het liberale beleid van de afgelopen dertig jaar in Nederland, zijn onze sociale rechten ons één voor één ontnomen en als voer aan grote bedrijven en geldbazen aangeboden. Dit jaar is het beeld niet veel veranderd. We keken met pijn en verdriet toe hoe onze rechten werden beperkt en verstopt achter mooie en fraaie woorden en aan sommigen zelfs als lokaas gepresenteerd. Ook wij kregen er iets voor in de plaats, maar dat is niets vergeleken met wat zij van ons afpakken om ons maar de mond te snoeren. Hoe kunnen ze de bevolking anders misleiden? Dit jaar was de situatie niet veel anders.

Wat stond er nu precies in de Miljoenennota?

Het eerste goede nieuws gaat over de gezondheidspremies! Volgend jaar gaan we 150 euro meer voor de basiszorgpremie betalen en dat is nog niet alles. De premies van aanvullende verzekeringen zoals tandheelkundige zorg, zullen natuurlijk daar ook mee stijgen. De ziektekostenverzekeraars gaan de verhogingen van de bedragen bepalen. Bovendien wordt aangenomen dat sommige behandelingen zeer waarschijnlijk door verzekeringsmaatschappijen uit verzekeringspakketten zullen worden gehaald. De 385 euro die we als eigenbijdrage betalen, blijft ongewijzigd. Dit is dus een voorbeeld van wat wij terugkrijgen om ons de mond te snoeren, maar je kunt er zeker van zijn dat dit na de verkiezingen zal stijgen. Dit besluit is namelijk maar een jaar geldig.

Nog een verassing! Het is niet mogelijk om de uitkeringen van gepensioneerden dit jaar te verhogen, wat normaal wel wordt gedaan indien er sprake is van inflatie. Dit gebeurd al jaren zo, waardoor gepensioneerden dus duidelijk achteruit gaan jaar in jaar uit. Laat staan dat uitkeringen verhoogd worden, er staat namelijk een daling van 4% op de agenda volgend jaar. Gepensioneerden begin maar alvast te juichen!

Eigenaren van kleine bedrijven die zelfstandige ondernemers worden genoemd, inclusief de zogenaamde zzp’ers die tevens uit een groep van 1,5 miljoen mensen bestaat, zullen volgend jaar nog meer belasting betalen. Dit terwijl grotere ondernemingen in totaal 1,9 miljard euro is aangeboden indien ze hier gebruik van willen maken.

Daarnaast worden de defensie uitgaven fors verhoogd, alsof de verdediging van Nederland in gevaar is. Tot 2035 zal 66 miljard euro extra aan defensie worden uitgegeven. Dit geld zal natuurlijk uit onze zakken worden gehaald om vervolgens stilletjes naar iemands kluis te gaan, want God zal dat geld niet uit de lucht laten vallen.

Wij denken dat deze voorbeelden voldoende uitleg geven over wat de besprekingen in Den Haag voor werknemers, gepensioneerden en kleine bedrijven zullen gaan betekenen.

En wat deden de linkse oppositiepartijen in deze situatie? Bijna niets! Ze waren meer met de bijzaken bezig en kwamen niet eens in de buurt van de hoofdzaken. Volgend jaar zijn de algemene verkiezingen namelijk en er moeten nu al berekeningen gemaakt worden om deel te kunnen nemen aan een coalitieregering die gevormd zal worden. Het interesseert de linkse partijen niet dat de werknemers, gepensioneerden en eigenaren van kleine bedrijven in moeilijkheden zitten. Armoede reist ondertussen de pan uit en de overheid brengt de volksgezondheid in gevaar door gecontroleerde ‘’kudde immuniteit’’. Zij zijn nu al haastig bezig om straks een positie in te kunnen nemen bij de regering die na de verkiezingen gevormd zal worden en vergeten daarbij niet om een individuele carrières op te bouwen.

Zolang de linkse partijen zo door gaan, zal de rechts liberale VVD het land nog jaren lang als een bedrijf besturen waarmee de situatie van de arbeider niet zal verbeteren. Armoede zal toenemen, mensen zullen meer afstand doen van politiek en de racistische partijen zullen sterker worden door de onrust in de onderste laag van de samenleving te gebruiken met populistische retoriek waarmee de maatschappelijke onrust zal toenemen. Wij zullen dan ook als samenleving minder bestand zijn tegen stormen die nog op komst zijn. Over het algemeen gaan de ontwikkelingen in de wereld niet de goede kant op. De pandemie is hier een concreet voorbeeld van. Grote gevaren zoals nucleair gevaar, milieurampen, droogte, massamigratie, vluchtelingen en pandemieën die de volksgezondheid bedreigen staan voor de deur. Om hiertegen te kunnen vechten moeten we investeren in milieuvriendelijk- en duurzaam sociaalbeleid. Het is tijd om ons te beseffen dat we onze toekomst in gevaar brengen met beleid dat alleen in het voordeel is van grote bedrijven en geldbazen.

Volgend jaar maart zullen de verkiezingen plaatsvinden. Deze verkiezingen worden de belangrijkste verkiezingen van de afgelopen jaren. We moeten onze stem goed gebruiken om uit de moeilijke omstandigheden waarin wij ons bevinden te komen. Het is tijd om de handen uit de mouwen te steken voor een milieuvriendelijke overheid die sociaalbeleid implementeert en aan de kant van het volk staat. Anders is het misschien te laat.

Turkse Arbeidersvereniging in Nederland (HTİB)